Bumerang - Yazarkafe

Translate

13 Nisan 2015 Pazartesi

İçerik Örnekleri 10-Reklam Aldatır


Reklam Aldatır

Ürünlerin kıyasıya rekabet ettiği günümüz pazar ekonomisinde, aramızda aldatıcı reklama kanıp, eli boş kalan kimse yok gibidir.

Hangi ürün olursa olsun, her bir reklam görüntüsü öylesine albeni ve ihtişam dolu ki insanın kendini ihtiyaçları doğrultusunda bu çekime kaptırmaması olanaksız. Etrafımızı çepeçevre saran yüzlerce reklam panosu, TV ve internet reklamları ile son dönemlerin yeni modası e-ticaret üzerinden yapılan satışlarda türlü aldatıcı oyunların döndüğünü aşikar. Bilinen bir şey var ki bu tür aldatıcı reklamlara inanıp, kurban seçilen ve yok yere cebindeki parasından olan ya kendimiz olabiliyor, ya da bir yakınımız çıkabiliyor.

Bir fast food reklamı veya restoranında gördüğünüz ışıklı panodaki hamburger menü, insanın iştahını kabartan şekilde size göz kırpıyor. Büyük bir istekle satın aldığınız hamburgerin ambalajını açtığınızda; panoda veya TV reklamında davetkâr görüntüsüyle görülen ürün, bir bakmışsınız ki o görüntü dışında hemen her şeye benzetilebiliyor.

Peki, bunca aldatmaca oyunlarının yapıldığı reklamlara dur diyen bir mekanizma var mı diye düşündüğünüzde, konuyla ilgili çarpıcı bir gerçekle karşılaşıyorsunuz. Türkiye için inanılması zor bir şey ama gerçek olan şu ki yalan ve aldatan reklama karşı, reklam sektörünün kendi iradesi ile kurduğu bağımsız bir reklam özdenetim kurulu mevcut bulunuyor. Şaşırdınız değil mi? Üstelik bundan 20 yılı aşkın bir süre önce Reklam Özdenetim Kurumu (RÖK), pek çok Avrupa ülkesinden çok daha önce reklam özdenetimi yapılmasının gerektiği kanısına vararak, oluşturulmuş...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuzu lütfen buraya yazın

İÇERİK SİHİRBAZI

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı